Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ως «Άνθρακες ο θησαυρός» χαρακτήρισε ο υποψ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης την χθεσινή ανακαίνιση του θέματος για την ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού άξονα ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ, με την οποία μόλις σήμερα, πριν την έλευση Καραμανλή, εδέησαν ύστερα από 6 χρόνια καθυστέρηση να ασχοληθούν. Ας είναι, να έχει και κάτι να αναφερθεί ο απερχόμενος Πρωθυπουργός απ τα τόσα που μας υποσχέθηκε το 2004 και το 2007.

Δεν μας είπαν όμως σε ποιο κατασκευαστικό πρόγραμμα  θα εντάξουν αυτό το έργο για να υλοποιηθεί.
Απ το 2004 που η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε τις μελέτες των δύο κύριων οδικών αξόνων της Λέσβου : ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ και ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΣ, και τη κατασκευή του τμήματος ΛΑΡΣΟΣ – ΚΑΛΛΟΝΗ με ένταξή του στο Τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ,   αδράνησαν και πέρασαν άπραγα τόσα χρόνια. Αποτέλεσμα να χαθούν τα κονδύλια του Τομεακού Προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ και να αναγκάζονται τώρα να αναζητούν πόρους απ το ΕΣΠΑ, ως γέφυρα για την ένταξη – κατασκευή του. Όμως οι προς διάθεση πόροι του ΕΣΠΑ είναι ήδη δεδομένοι, αφού εκεί υποχρεωτικά θα εντάξουν το τμήμα του Οδικού άξονα ΛΑΡΣΟΣ – ΚΑΛΛΟΝΗ καθώς και το υπόλοιπόμενο του τμήματος  ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΛΑΡΣΟΣ, Προυπολογιζόμενης δαπάνης 25 εκατ περίπου Ευρώ.
Έτσι το ποσό που θα περισσέψει προς διάθεση απ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Βορ. Αιγαίου) κάθε άλλο παρά θα επαρκέσει για εκτέλεση έργου 35 εκατ ευρώ λαμβανομένων υπόψη και των άλλων αναγκών οδοποιίας που έχουν τα νησιά μας.
Άρα, πραγματικά «άνθρακες ο θησαυρός» και το «δώρο» προς τον κ. Καραμανλή.